top of page

Filmový byznys v regionu se rozjíždí

Aktualizováno: 2. 3. 2020

Moravskoslezský kraj podpoří nadějné talenty i zkušené filmaře. Deset filmových snímků získá dohromady 5 milionů korun. Krajský příspěvek pomůže třem dokumentům, jednomu krátkému a šesti celovečerním hraným filmům.

„Všechny filmy, na které přispějeme, se musí alespoň částečně natáčet v našem kraji. Další důležitou podmínkou pak je, aby štáby právě u nás utratili minimálně dvojnásobek přidělené dotace. Peníze se tedy využijí například na místní služby, pronájem lokací, techniku nebo místní herce, ať už kompars nebo profíky,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška. Dodal, že krajské dotace filmařům mají v našem kraji pomoci rozvíjet filmový průmysl, posílit cestovní ruch, ale také přispět

ke zlepšení image kraje.


Polovinu žádostí přitom předložili začínající filmaři. Nejvyšší dotaci, rovný milion korun, získal film Citlivý člověk na motivy knihy Jáchyma Topola. Celovečerní debut bude režírovat rodák z Krnova Tomáš Klein, jehož krátký film Retriever byl uvedený na festivalu v Cannes. Filmem s nejvyšším celkovým rozpočtem a mezinárodním přesahem je připravovaný snímek Muž, který stál v cestě. Vznikne v koprodukci společností z Česka, Slovenska, Ukrajiny a Maďarska. Tématem filmu je osud Františka Kriegela, který jako jediný odmítl podepsat moskevský diktát v roce 1968. Tento film získal od kraje 800 tisíc korun, stejně jako filmy Copak je to za vojáka 2 a debut Tři týdny pod mořem. Ten je nejvíce vizuálně spjatý s lokacemi Moravskoslezského kraje a plánuje zde nejvíc natáčecích dnů.

Podpořen byl také celovečerní debut režiséra Emila Křižky Hrana zlomu, který obsazuje výrazné místní herce.

Vazbu na Moravskoslezský kraj mají i podpořené dokumenty Jeseníky – opouštěný ráj, dokumentární série Paměť Moravskoslezského kraje a snímek dokumentující svérázný subregion Duše Gorola.


Na dotačním programu s Moravskoslezským krajem intenzivně spolupracuje Moravskoslezská filmová kancelář, která je pojítkem mezi filmaři a krajským úřadem

a pomáhá filmařům přicházejícím do regionu se vším, co je pro natáčení potřeba. "Náš region má velký filmařský potenciál a nabízí spoustu neokoukaných míst s jedinečnou atmosférou. Všechny produkce také oceňují otevřenost a vstřícnost místních," uzavírá Hana Vítková z Moravskoslezské filmové kanceláře.


bottom of page