top of page

Moravskoslezská filmová kancelář v roce 2020

Covidový rok zamíchal kartami i v oblasti audiovize. Přesto se v Moravskoslezském kraji podařilo zrealizovat několik zajímavých filmových projektů. Pojďme si je představit.

Moravskoslezská filmová kancelář, která je součástí Moravian-Silesian Tourism, stála u natáčení celovečerních filmů, krátkého filmu či reality show. Těsně před rozšířením pandemie bylo skvěle našlápnuto. Na přelomu února a března se v Moravskoslezském kraji sešly hned dvě produkce najednou. První z nich, produkce krátkého filmu Trofej se na několik dní usídlila v Děhylově, kde si jako hlavní lokaci vybrala místní hájovnu. Tento štáb jste ale mohli během natáčení potkat třeba i na lesních cestách v Čeladné. Krátký film Trofej je momentálně ve stádiu postprodukce. Byl podpořen Moravskoslezským krajem částkou 100 tis. Kč v rámci dotačního programu na podporu natáčení audiovizuálních děl (AVD) v MSK. Kromě lokací si v něm zahrála i třicítka místních komparzistů, místní kostýmy a rekvizity.


V téže době vznikaly na Ostravsku záběry do celovečerního filmu Lidi krve. Natáčelo se v ulicích městského obvodu Vítkovice, u řeky Odry v blízkosti OKK Koksoven, či na Bolt Tower i na dalších místech Dolní oblasti. Celovečerní drama Lidi krve, které půjde do kin v červenci 2021, podpořil Státní fond kinematografie a vzniká v koprodukci s Českou televizí.

V červenci jsme v kraji přivítali produkční společnost Bionaut s celovečerním filmem Hrana zlomu. Žánrový snímek, ve kterém hlavní role hrají ostravští herci v čele se Štěpánem Kozubem, byl podpořen z krajského dotačního programu částkou 450 tis. Kč. Stejně jako všechny krajským dotačním programem podpořené snímky, musela i tato produkce v kraji za místní služby a platby utratit minimálně dvojnásobek poskytnuté dotace.



V září zavítal do Tatry Kopřivnice 50 členný holandsko-český štáb. Natáčení probíhalo v tajnosti bez pozornosti médií, informovat jsme o něm mohli až společně s vysíláním nizozemské reality show, která zaujímá už 21 let přední příčky ve sledovanosti. Začátkem ledna tak areál kopřivnické Tatry, včetně slavných nákladních automobilů, muzea a polygonu vidělo přes 3 miliony Nizozemců v jejich nejsledovanější TV reality show Wie is de Mol? (Kdo je zrádce?).


Filmová kancelář pomáhá příchozím filmovým produkcím tipovat vhodné lokace pro natáčení, zajišťovat obhlídky lokací, zprostředkovávat kontakty na místní služby, které filmaři poptávají, či pomáhá v jednání na úřadech. V minulém roce jsme vedle asistence příchozím produkcím řešili okolo dvaceti lokačních poptávek a řadu dotazů na možnosti spolufinancování v MSK. Zaujali jsme i zahraniční produkci světového formátu. Opakovaně jsme totiž měli možnost, provést po místních lokacích filmaře ze slavné francouzské společnosti Gaumont.


Moravskoslezská filmová kancelář intenzivně spolupracovala na přípravách a realizaci Dotačního programu na podporu natáčení audiovizuálních děl v Moravskoslezském kraji, který se podařilo vyhlásit v roce 2019. Z dalších projektů podpořených v dotačním programu se v průběhu minulého roku natáčel také dokument Paměť Moravskoslezského kraje, za kterým stojí organizace Post Bellum, dokument Jeseníky – opuštěný ráj a celovečerní film Ženská pomsta, který měl premiéru v září 2020. Už nyní víme, že i díky tomuto úspěšnému dotačnímu programu, se v tomto roce filmaři do kraje vrátí s dalšími celovečerními filmy.

bottom of page